We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Unitized Stone Facade in AMNH Gilder Center | Hofmann Facades Group
  1. ArchDaily
  2. Products
  3. Panels / Prefabricated Assemblies
  4. Unitized Stone Facade in AMNH Gilder Center

Unitized Stone Facade in AMNH Gilder Center | Hofmann Facades Group

Share
  • Use

    Facade cladding
  • Applications

    Museum, 3D facade
  • Characteristics

    Thin and light-weight, prefabricated, flexible, natural stone, lowers carbon footprint

More about this product

Currently under construction, the Richard Gilder Center for Science, Education, and Innovation is the newest addition to New York's historic American Museum of Natural History. The building accommodates modern spaces to promote increased public understanding and exploration of science topics, while also ensuring extensive exhibition areas. Thus, the Gilder Center offers new ways to learn and gain insights into a vast array of scientific discoveries.

Design Concept

Designed by Studio Gang, the building's caverns, bridges, and arching walls will be formed using an industrial application of concrete that showcases its liquid properties. This method creates a continuous interior without material seams or joints, resulting in an impressive form that is self-supporting without any additional framework.

Stone Facade Panels - Hofmann

To complement these interior spaces, the facade is comprised of Hofmann's UHPC stone veneer panels and backed with ultra-high performance concrete. These panels are made from natural stone and are precast, bringing an advanced level of prefabrication to classic stone-looking facades that are uniquely lightweight and easy to assemble. With Hofmann's UHPC panels, the Gilder Center's facade is characterized by complex and three-dimensional geometries which help maximize floor space and guarantee long-term durability.

Stone Facade Panels - Hofmann

UHPC Stone Veneer Facade Panel Benefits

  • Less cement use results in a reduced carbon footprint
  • 30% weight reduction
  • Reduces loads on the superstructure
  • Anchor sizes can be downsized
  • Tenable floor space gain
  • More space for insulation
  • More space for fireproofing
  • No tower crane necessary
  • Enhanced durability
  • Total cost savings

Project Details

Location New York, NY
Architect Studio Gang
Client American Museum of Natural History
Project Type Cultural, Educational
Size 190,000 ft2
Facade Type Strong back system
Product Used Hofmann's UHPC stone veneer panels

Related Products

Composite Panels - Larson

Alucoil

Solar Facades in ZEB FlexibleLAB

SolarLab